Hearing om hemlösheten

Idag anordnade Ny Gemenskap, Stockholms Stadsmission mfl. Hearing: ”Upprop för en bättre stad, ett bättre bemötande av alla som lever i hemlöshet” i Immanuelskyrkan.

Alex och Foujan var där och lyssnade på de intressanta diskussionera som fördes. Det var heta debatter mellan bla. Anna Jerlmyr (M, Socialborgarrådet), Elisabeth Ygeman (S, Socialnämnden), Mikeal Anefur (regeringens hemlöshetssamordnare) och Fredrik Jurell (chef, avdelningen för stadsövergripande sociala frågor).

Utifrån diskussionen idag kunde vi fastställa några punkter:

 • Staten har också ett ansvar för hemlösheten, de kan inte lägga allt ansvar på de frivilliga organisationerna.
 • Det behövs fler lokala mötesplatser där de som är hemlösa kan känna gemenskap, framförallt i innerstaden.
 • Att även EU-medborgare och papperslösa skall ha rätt till tak över huvudet och annan hjälp.
 • ”Bostad först” behöver utökas då det visat sig vara ett effektivt medel för att få människor ur hemlösheten.
 • De hemlösa bör ha rätt till fri transport (SL-kort)
 • Fler bostäder bör byggas, framförallt hyresrätter då den som varit hemlös inte har råd att köpa en bostadsrätt.
 • Registreringen och kraven på de hemlösa behöver minskas för att minimera känslan av övervakning och misstro.
 • Bättre uppföljning av arbetet med hemlösa.
 • En bättre relation mellan socialtjänsten och de som är utsatta behöver upprättas så att den som är hemlös inte känner det som ett motstånd att söka hjälp.

Soppkök Stockholm blev även inbjudna till ett ytterligare möte där syftet skall vara att följa upp den diskussionen som fördes på dagens hearing och hur man kan arbeta utifrån den.

Vi hoppas att detta arbete tillsammans med andra aktioner faktiskt kan vara starten på en reell förändring för hemlösa och inte bara ord.

Läs mer:
Denna text låg även till grund för hearingen:

Snart ingen hjälp att få för hemlösa i Stockholm city

Ska vi strunta i rumänerna?

Trots en tydlig ökning av besökare på våra öppna dagverksamheter för hemlösa under senare år har flera ställen tvingats stänga ner.

När Ny Gemenskap under 2012 flyttar från Norrmalm till Västberga finns endast ett större ställe kvar i city. Det är ideella organisationer som ställer sig till samhällets förfogande för att försöka rädda de människor som inte omfattas av paragrafer eller som undkommer vård eller socialtjänst.

Nu börjar vi bli allvarligt oroade för vad det övriga samhället vill. Det behövs fler öppna öppna mötesplatser i innerstaden för hemlösa.

I storstäderna ser vi dagligen tiggare. Hade vi inte avskaffat det? Varför höjs inga politiska röster för att så här vill vi inte ha det? Det tar tid att finna praxis för hemlösa som rör sig inom EU. Men inte ska väl någon behöva frysa eller svälta ihjäl i Stockholm bara för att man är rumän?

De ideella organisationerna drivs av motivet att se människan utifrån vem han eller hon är och behöver. Oavsett hur svåra omständigheterna är lever vårt engagemang vidare. Att vara hemlös innebär att sakna möjligheten leva på sina egna villkor. För de flesta av oss kan det vara svårt att föreställa sig ett liv utan en bostad, utan ett hem, utan några mötesplatser.

Det är platser där man känner sig trygg, där man möts med respekt, värdighet och välkomnas. Idag hänvisas de utan bostad, pengar, socialt liv till förorten. De centrala stadsdelarna ska inte behöva möta tragiken. Vi menar att de behövs mer öppna mötesplatser för hemlösa i city. Det råkar var här de mest utsatta befinner sig.

Ingenting motsäger att kommun och ideella krafter samverkar för att ingen ska tvingas bo eller vistas ute ofrivilligt. Tillsammans borde vi söka former för ett värdigt bemötande av alla som lever i hemlöshet.

Kom igen nu! Eller, ska vi strunta i rumänerna?

Magnus Helmner, föreningskonsulent Ny Gemenskap och initiativtagare till Jul i Gemenskap

Johan Holmdahl, utredare socialt arbete, Frälsningsarmen

Annonser

3 thoughts on “Hearing om hemlösheten

 1. Ping: Soppkök, söndag den 25/3 kl.12 | Soppkök Stockholm

 2. Ja vi bör strunta i rumänerna och låta dem bli ett ärende för migrationsverket. Därefter bör ideella organisationer inrikta sina resurser på de som syns minst och som man glömmer mest, narkomanerna och de psykiskt sjuka.

 3. Ping: Nästa soppkök: Söndag 15 april kl. 12-18 | Soppkök Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s