Sista vandringen

Igår hade vi en lång kväll med samtal med hemlösa i Sthlm och affischering inför Soppkök Stockholm idag. Vilka otroliga historier man får höra.

En man, Günther, hittade vi på en obelyst bänk utanför moskén vid Medborgarplatsen. Han hade plåster på pannan. Dagen innan hade han blivit misshandlad och rånad på sitt pass och sin telefon. Han är från Slovakien, och kom till Göteborg för tre månader sen för att jobba som målare. Han har för det mesta sovit hos Stadsmissionen, men efter misshandeln och rånet blev han tvungen att åka till Stockholm för att besöka slovakiska ambassaden för att få ett nytt pass. Han kom till Stockholm igår, blödandes (men har varit på sjukhuset) och blev jätteglad när vi kom för att prata med honom och berättade om Soppkök Stockholm imorgon. Hoppas någon med läkar- eller sjuksköterskekompetens kommer och tittar på honom idag. Men han är på gott humör, skämtar mycket och skrattar, trots huvudvärken. Han talar flytande engelska och totalt 6 olika språk, helt otroligt.

Günther har ingenstans att sova. Eftersom han inte är folkbokförd i Stockholms stad får han han inte komma till härbärgena i kommunen. Vi berättade om Stockholm Crossroads (http://stockholmcrossroads.se/article/verksamhet/) där han kan få stöd och hjälp med basala behov (frukost, lunch mm). Två personer från Crossroads kommer också idag, så då kan de snacka mer med honom. Vi gav honom en smörgås, och lämnade honom med ett leende. Vi sade ciao och auf wiedersehen, han ropade hasta mañana tillbaka.

Det här är varför vi är engagerade i Soppkök Stockholm: För att träffa nya människor, lära oss om olika situationer som människor befinner sig i, sprida ordet och uppmärksamma hemlöshetsproblematiken. Stockholms län har över 8400 hemlösa (enligt Socialstyrelsens definition). Fler måste bli indignerade över detta. Det är inte okej 2012. Politiker måste göra något åt situationen, för den är verkligen inte hållbar.

Glädjen och leendena hos dessa utsatta är det som får oss att orka fortsätta.

Ni som läser det här kan göra en enkel sak. Dela med er av detta till familj, vänner och bekanta. Men framförallt kom till Soppkök Stockholm idag och möt människor du kanske aldrig annars skulle prata med. Bryt ned fördomar. Visa kärlek.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s