En natt på Stureplan

I torsdags var vi några som skulle ut och festa. Men vi fastnade ett bra tag i samtal med några hemlösa personer vid Östermalmstorg. Vi hörde dem berätta de mest otroliga historierna, mannen hade varit konsthandlare och kunde allt om Stockholms konstliv och berättade om skulpturer och statyer på Stureplan.

Vi pratade om livet, hur Cashmoneymilad är en charmör hos tjejer och att vi är engagerade i ett initiativ för att uppmärksamma hemlösheten i Stockholm. De blev jätteglada för att vi satt och pratade med dem, men också för att vi engagerar oss mot hemlöshet, vilket de beundrade väldigt mycket. Vi hade träffat en av dem på våra nattvandringar förut. Vi bjöd in dem till höstens soppkök, får hoppas att de kommer. Sedan tog vi farväl.

Under det här året har jag lärt mig mycket om kommunikation. Framförallt att det inte är svårt att prata med människor om man bara lyssnar. Det gäller bara att komma över den där första tröskeln. Många ser människor som lever i hemlöshet som annorlunda, väljer att titta bort och låtsas som att de inte existerar.

Därför är det viktigt att synliggöra hemlösheten. Den är extremt påtaglig i Stockholm, och vi kan inte bortse från att det här ett av de största politiska problemen vi har idag. Men det är ingen valfråga. Hemlöshet vinner man inte röster på.

Nästa vecka åker Soppkök Stockholm till Almedalsveckan i Visby. För att knyta kontakter. För att berätta om hemlösheten i Sverige. För att förklara för makthavarna att man måste prata MED de människor som berörs, inte bara prata OM dem. Vi kommer berätta att vårt initiativ har spridit sig till Göteborg, Malmö, Uppsala och flera andra städer. I höst sätter vi igång med det aktiva påverkansarbetet i Soppkök Stockholm, och att anordna soppkök igen. Hoppas ni kommer då!

//Tanvir

Annonser

2 thoughts on “En natt på Stureplan

  1. Ping: Krönika: Laila Bagge är inte den enda med fördomar | Ajour

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s