Soppkök Stockholm 18 november – TACK ALLA!

Hemlösheten i Sverige och Stockholm ökar och ökar kraftigt i ett modernt Sverige 2012. Inte längre ska vi ducka för den strukturella samhällsutmaningen – hemlösheten. Det är dags att agera.

I söndags slöt hundratals människor upp till Soppkök Stockholm. Soppköket var den mötesplats den vill vara. Människor fick kontakt med varandra, vi dansade, vi sjöng, vi åt, vi blev mer medvetna och diskuterade frågan om hemlöshet på lika villkor. Alla hade något att säga, alla ville lyssna och alla – absolut alla ville se en förändring.

Foto: Foujan Rouzbeh

Bakom soppköket så låg det mycket planering bakom och det fick verkligen effekt.

Foto: Foujan Rouzbeh

Redan 2 veckor innan själva soppköket skulle gå av stapeln utvärderade vi vad som gick bra under oktober månads Soppkök Stockholm, men framförallt, vad vi kan göra för att soppköket skulle bli ännu bättre nästa gång. Vi delade erfarenheter, landade viktiga principfrågor och kände att vi gemensamt hade riktigt bra förutsättningar inför nästa soppkök! Och samtidigt passade vi på att sortera de stora mängderna kläder vi hade samlat på oss de senaste månaderna.

Inför soppköket i söndags marknadsfördes det via härbärgen, nattvandringar, affischer, sociala medier, pressmeddelanden, personliga kontakter och debattartiklar i olika medier. Det hölls ett större volontärsmöte med nästan 60 deltagare där alla tog mer en gärna på sig en uppgift. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Nattvandring

Det blev dags för dagen D och vi riggade soppköket med hjälp av stolar, bord, tält, gasolkök och annat som lånats och som transporterades till och från olika platser i Stockholm. Mat och kläder delades ut och det bjöds på förstklassig underhållning! Vi fick uppträdanden från Kulturama-studenterna Kingos Pack, Soppkök Stockholm-veteranen Rebellrobert och det Uppsalabaserade ska-bandet SKAnsen. Det blev det bästa Soppkök Stockholm hittills!

Kingos Pack

Volontärer i kökstältet

Rebellrobban

Med musiken i bakgrunden insåg vi att stämningen blev omedelbart mysigare, och spontana dansringar uppstod, där människor med och utan hem dansade med varandra, oavsett vilket språk de pratade och oavsett vilken ålder de var i. Dansen och musiken blev vårt språk.

SKAnsen spelning innan solen gick ner:

SKAnsen stannade kvar till efter att solen gått ner och spelade lite till:

STORT tack till er alla som har bidragit med er tid och engagemang! Alla hundratals mackor, alla liter soppa, bröd och bullar! Kläder och hygienartiklar! Spridning av information och hjälp!

Tacka varandra, tacka er själva och fortsätt vara medveten och sluta inte debattera frågan kring hemlöshet. Vi kommer fortsätta hitta fler sätt att uppmärksamma frågan om hemlöshet framöver, så håll utkik om uppdateringar om det!

Nästa soppkök går av stapeln i januari – mer information om det kommer!

Annonser

One thought on “Soppkök Stockholm 18 november – TACK ALLA!

  1. Stort tack alla fina vänner….Vilken härlig dag med musik och många många fina möten! Jag hoppas vi ses vid nästa Soppkök!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s