Stockholm skänkte 1000 säckar värme

75263_479609038744523_445520709_nDe senaste åtta dagarna har varit väldigt omtumlande. Vi har upplevt otroligt mycket engangemang, värme och glädje och samtidigt arbetat otroligt hårt. Allt började, precis som Soppkök Stockholm gjorde en dag gjorde för ungefär tio månader sedan, med en Facebookuppdatering:

”Hej alla! Vill dra igång en akut klädinsamling av det mest akuta så som varma skor, jackor, sovsäckar osv på söndag för att sedan kunna dela ut det en annan dag. Är det någon som vill ansvara för det här och är det några som vill hjälpa
till? Jag kan tyvärr inte komma förrän vid 17. Vi kör på det här om det finns tillräckligt med intresse!

–  5 december 14:00″

Det hade börjat bli kallt och vi hade bestämt oss för att pausa en månad med soppköken för att ladda batterierna och hinna i kapp med vår administration. En klädinsamling kändes helt rätt. Inte så arbetsintensivt som ett soppkök, men någonting för att hjälpa mot kylan.

Några tog på sig att starta ett facebookevent och börja koordinera volontärer. Eventet startades och vi gjorde som vanligt och bjöd in alla vi känner. Och folk började attenda.

En dag senare var vi uppe i nästan femhundra personer som som sagt att de skulle komma. En dag till och det var tusen personer och vi började inse att det här inte skulle bli riktigt så enkelt som vi hade trott.

252296_10151115450876198_1203164261_n

När den nionde december kom så hade över två tusen personer attendat eventet på facebook och vi började allvarligt undra vad vi gett oss in på. Och samtidigt kunde vi inte tro våra ögon. Vilken fantastisk uppslutning! Men inte skulle väl alla de där människorna faktiskt dyka upp?

Klockan 12.00 hade redan över 200 personer varit förbi insamlingen på Sergels torg 12 och de få volontärerna som hade varit där ensamma (vi hade ju inte ens börjat!) i två timmar hade till slut fått hjälp att ta emot kläder av ett gäng personer som kommit dit för att lämna in kläder. Vi andra slängde oss dit så fort vi kunde eller satt klistrade vid twitter/facebook/telefoner för att försöka jaga volontärer, transport och förråd. Vårt ordinarie förråd var redan fullt och vi hade sagt på Facebook att vi skulle stå där i fem timmar till.

Allt som allt kom säkert mellan tusen och två tusen personer förbi och lämnade kläder den dagen. Klockan sex på kvällen hade vi fått in ca ett tusen osorterade sopsäckar med kläder. Närmare tio ton med värme donerades av medkännande stockholmare.

61351_480856398619787_802042642_nNu kvarstod bara den fortsatta jakten på transport och förråd.

Det hade börjat snöa vid fyra och vid sju var berget med sopsäckar bara till hälften bortforslat. Vid nio återstod en tredjedel och till slut, vid elva på kvällen hjälpte ett gäng hjältar oss att köra iväg de sista säckarna till förråd vi fått låna på Lidingö och i Skanstull.

Dagarna sedan dess har vi spenderat med att sortera kläder, koordinera volontärer och ringa runt till olika organsiationer, härbärgen och behövande som vi kan dela ut kläderna till. På en vecka har vi lyckats skänka bort mer än hälften. Vi delar också ut själva på Sergels torg.

Vi fortsätter att dela ut kläder den här veckan, så om ni kan vill hjälpa till med att sortera, dela ut, transportera eller på något annat sätt bidra så hör av er till oss på Facebook där vi koordinerar större delen av vårt volontärsarbete.

Stockholm har skänkt värme den här veckan, inte minst har ert engagemang värmt oss. Tack alla som bidragit! ❤

281248_482581081780652_1059835867_n

 

Annonser

One thought on “Stockholm skänkte 1000 säckar värme

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s