Inbjudan till Stockholms politiker

”Härmed bjuder initiativet Soppkök Stockholm in stadens politiker att närvara vid mötesplatsen Soppkök Stockholm söndagen den 19 maj mellan klockan 12:00 – 18:00 på Medborgarplatsen. 

Vi hoppas att du som är politiker i Stockholms stad, Riksdagen eller på något annat sätt vill komma och träffa oss som möts upp för att bevisa att vi som samhälle kan bättre än att låta människor leva under ovärdiga förhållanden där deras basala behov och mänskliga rättigheter inte tillgodoses. Det är vår förhoppning att frågan om hemlöshet och dess avskaffande ska bli en valfråga 2014

Vill du som politiker lyssna och lära dig mer av människor som lever i hemlöshet och andra som är engagerad i frågan samt vidta ytterligare åtgärder för att påverka och förändra? Under mötesplatsen kommer det att serveras soppa och annan mat, men framför allt kommer människor som kanske annars aldrig hade mötts att mötas. Alla ges en möjlighet att öka kunskapen om de utmaningar som finns gällande hemlöshet och fattigdom. Därmed ges en möjlighet att bryta ned de fördomar som finns om människor som lever under dessa förhållanden. Ett tillfälle ges att träffa människor med mycket olika erfarenheter och perspektiv, men som alla strävar efter samma sak: att ytterligare åtgärder ska vidtas för att en gång för alla eliminera problemet med hemlöshet och fattigdom. 

Att skapa denna mötesplats tror vi är ett steg mot att förändra, inte mildra, tusentals människors livssituation. Det är du som är politiker som bär det yttersta ansvaret och har den största möjligheten att åstadkomma en utveckling. Ta chansen, kom och påbörja denna förändringsresa! 
 
Hemlösheten i Sverige 
När Socialstyrelsen genomförde en nationell kartläggning under 1990-talet, närmare bestämt år 1999 beräknades antalet människor som levde i hemlöshet vara 8 500 personer.  

Definitionen av hemlöshet ändrades sedan, vilket ledde till insikten att många fler människor än vad Socialstyrelsen tidigare räknat med befinner sig i hemlöshet. Enligt Socialstyrelsens definition och kartläggning fanns det år 2011 totalt 34 039 hemlösa i Sverige. I Stockholm beräknades det finnas 8 343 hemlösa. Bland de akut hemlösa i hela Sverige fanns ca 4 500 personer.  

Stora delar av hemlösheten förblir dock fortfarande dold. EU/EES-medborgare, minderåriga såsom unga som rymmer hemifrån och ensamkommande flyktingbarn samt papperslösa är exempel på människor som inte räknas med i Socialstyrelsens mätningar. Dessa siffror tycker vi är skrämmande och ovärdigt ett välfärdsland som Sverige, men vi vet också att denna situation kan åtgärdas.

Med hopp om att mötas och förändra tillsammans,
Initiativet Soppkök Stockholm,”

Image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s