Pressmeddelande

SOPPKÖK STOCKHOLM BER INTE OM DIN DEG UTAN DITT BRÖD

Soppkök Stockholm kommer under tisdagen dela ut flygblad för att visa hur lätt det är att engagera sig mot hemlöshet. Smörgåspapper kommer att delas ut på olika platser i Stockholm med citatet ”Vi vill inte ha din deg. Men gärna ditt bröd.” Stockholmarna får tips om hur lätt det faktiskt är att engagera sig mot hemlöshet i sin vardag.
Gör en macka, linda runt pappret och ge till någon som behöver.
– Att engagera sig kan kännas svårt, man vet aldrig hur man ska börja. Vi vill väcka engagemanget hos människor genom att visa hur lätt det är att göra en skillnad.
Att till exempel göra en extra macka till någon på gatan när man ändå fixar sin lunch tar inte mer än en minut av ens tid, berättar Noa som är aktiv i Soppkök Stockholm.
Kampanjen kan förhoppningsvis öka kunskapen kring hur man lättare kan engagera sig i frågan om hemlöshet och vi hoppas på att Stockholmsborna ska börja ifrågasätta orättvisor i samhället och kräva mer av makthavare i frågan om hemlöshet.
Aktiviteten har redan spridit sig även i sociala medier och har uppmärksamas med bilder och hashtagen #extramacka.
Att hemlösas situation är något som berör Stockholmarna har visat sig under det gångna året. Tusentals människor har aktiverat mot hemlöshet genom Soppkök Stockholm. I vintras anordnades en klädinsamling till förmån för Stockholms hemlösa och över 600 säckar med kläder donerades av stadens invånare.

Fakta:
Enligt Socialstyrelsen lever mer än 34 000 personer i hemlöshet i Sverige. Av dessa lever 4500 i akut hemlöshet, de har ingenstans förutom härbärgen, trappuppgångar eller tält att ta vägen. EU-migranter, asylsökande och papperslösa är inte med i Socialstyrelsens statistik och mörkertalet är stort.
Soppkök Stockholms tidigare aktivitet för att belysa hur lätt det är att engagera sig har bland annat varit en internetbaserad aktion #matfördagen som under 72 timmar nådde över 400 000 människor. Kampanjen ledde till att fler engagerade och politiker blev mailade i hela landet om frågan ”Vad gör ni mot hemlösheten?”

utdelning2-188x144 extramacka_2-188x144 extramacka_3-188x144

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s